O MENI


“SRČNA IN STROKOVNA POMOČ
PRI DOJENJU in ZAČETKIH MATERINSTVA”

Pozdravljena, draga srčna nosečka, mamica ali pa kolegica strokovnjakinja! Pozdravljeni vsi, ki vas je radovednost pripeljala na to stran! Hvala za zaupanje. Sem Aleksandra Brlan in z največjo predanostjo pomagam na tvoji srčni poti dojenja! Z dojenjem se ukvarjam od 2016, ko sem čisto ljubiteljsko in brezplačno začela pomagati mamicam pri težavah z dojenjem. Kasneje pa sem začutila, da je to lahko moja nova profesionalna pot in temu klicu sem sledila z vsem srcem. Dojenje me je namreč tako potegnilo vase, da sem zmanjala poklic, ja, to je bil obrat za 180 stopinj horizontalno in vertikalno, hehe, in se odločila za formalno izobraževanje iz dojenja pri UNICEF-u in DSLD-ju ter ustanovila SRČNO – središče za pomoč in podporo pri dojenju. Svoje znanje pa stalno širim in poglabljam, saj me tista pristna radovednost in želja po več znanja še vedno ženeta v raziskovanje dojenja in začetkov materinstva.

Dojenje je naravna danost, je pristen in prvobiten pretok energije, a je tudi naučena spretnost, ki jo oblikujejo naše navade in kulturni nazori. Na poti dojenja se lahko srečamo z različnimi izzivi in moje vodilo srčne in strokovne podpore je lahko tvoja opora pri reševanju težav z dojenjem (začetni izzivi z dojenjem, zamašeni mlečni vodi, glivice, priraščen jeziček pri otroku, premalo mleka, slabši prirast teže, pogosto dojenje, dojenje in uspavanje, …) ali pa pri pripravah na nove razvojne korake, ki so povezni z dojenjem (priprave na dojenje za nosečke, uvajanje hrane + BLW, uvajanje v varstvo, dojenje in trma, …). Pri svojem delu sodelujem z drugimi strokovnjaki (senzorna in refleksna integracija in MNRI; tradicionalna kitajska medicina; ajurveda; kraniosakralna terapija; osteopatija; bownova terapija; psihoterapija; gibalni razvoj itd.), na katere vas usmerim, če je problematika širša od mojih kompetenc.

Zasebno sem mama trem otrokom in partnerka v dinamični družini, kjer se vedno kaj dogaja. Nismo popolni, ne, nisem popolna mama, niti nisem popolna dojilja, z možem se učiva iz napak, tako kot ti. Svojo energijo pa usmerjava v večjo povezanost znotraj družine, kar pomeni tudi osebno rast in stalen osebni razvoj. ☺ Imam tri različne izkušnje dojenja. Prva dva otroka sta me poiskala zelo kmalu eden za drugim, med njima je komaj dobro leto razlike. Bilo je pestro, težko, izzivalno, to vedno povem! In ker sem takrat premalo vedela o dojenju, da bi ob težavah lahko ukrepala v prid dojenja, sem oba otroka kmalu nehala dojiti, namesto, da bi poiskala pomoč. Mislila sem namreč, da moram vse sama: sama ugotoviti, kaj je narobe, sama prebrati vse o boleznih, alergijah, prehrani … To mi je jemalo energijo, saj sta me potrebovala dva mala človečka in lažje mi je bilo nehati, kot prositi za pomoč. Ti dve izkušnji sta na začetku v meni vzbudili občutek neuspeha, a sem se s tem izzivom tekom časa soočila in se pomirila sama s seboj. Zaupala sem vase, v svoje materinstvo in v moč družine, tudi, ko mi je bilo zelo težko.

Materinstvo se ne meri v kapljicah popitega mleka, ampak v ljubezni, srčnosti in varnosti, ki jih mati nudi otroku. O tem sem pisala v članku Biti mama, ki ga najdeš na tej povezavi.

Pri tretjem otroku, ki je v naše življenje prišel kot strela z jasnega po skoraj 10 letih, ko se je že skoraj vse ustalilo, sem bila odločena, da bom dojila, tudi če se bodo na tej poti pojavili izzivi. Zato sem se na dojenje temeljito pripravila že pred porodom, oborožena z dvema močnima prejšnjima izkušnjama.

Ker sem bila ob tej novi izkušnji dojenja in obeh prejšnjih izkušnjah prenehanja dojenja dovolj prepričana vase in v dojenje, sem začela pomagati drugim mamam in potem 2017 ustanovila SRČNO, vaš in moj pristan za vse radosti in izzive dojenja in začetnega materinstva, in v istem letu še fb skupino DOJENJE PO PRVEM LETU, kjer nas je že skoraj 2000, juhu, HVALA VSEM MAMICAM in STROKOVNJAKINJAM, ki ste se pridružile iniciativi, ki je postala pravo gibanje za dojenje po naravni poti!

Pred kratkim pa sem v našem krogu dojenja odprla še eno podporno fb skupino: skupnost za pomoč in podporo pri vseh vaših izzivih dojenja in začetkih materinstva, kjer odgovarjam na vsa vaša vprašanja in redno pripravljam zanimive in praktične vsebine povezane z dojenjem, DOJENJE in MATERINSTVO. Srčno vabljene! ❤


SODELOVANJA:

Vas zanima sodelovanje z mano?

Rada hodim po svoji poti, ker na tej poti srečujem srčne ljudi, s katerimi sodelujem. Včasih jaz pogledujem v smer sodelovanja in pokličem, včasih kdo mene pocuka za rokav in se razvije nova povezovalna pot srca! Če začutite glas, ki vabi, mi pišite na: aleksandra.brlan.srcna@gmail.com ali pa me pokličite na m: 031672044! 
Z veseljem sodelujem za dobro otrok, mamic, žensk!

Kot strokovnjakinja za dojenje in soustvarjalka vsebin o dojenju sodelujem z/s:

Bibaleze.si
Juhuhulica
Odgovorno starševstvo
Ringaraja.net
Sočutna akademija
Sočutno varstvo otrok (Vita bona)
Za starše
Zavod Atopika
Veva.si


MOJA POT IZOBRAŽEVANJA:

2019 – 2020

ILCA / 4. jan. 2020
“TO CLIP OR NOT TO CLIP
Clinical Dilemmas Regarding the Release of Posterior Tongue Tie and their Implications for Infant Feeding”

study module
speaker: Gina Weissman, DMD, RN, IBCLC
tematika: ANKILOGLOSIJA, PRIRAŠČEN JEZIČEK
obseg: 1,00 CERP L in 1 kontaktna ura

EIPMH / okt. 2019 – mar. 2020
“MENTAL HEALTH OF MOTHER-INFANT DYADS: psychology and neuroscience of breastfeeding”
professional training course
tematika: PSIHOLOGIJA IN NEVZROZNANSTVENI VIDIK DOJENJA in MATERINSTVA
obseg: 6 mesecev

ARLT / sept. 2019 – sept. 2020
“DIPLOMA IN SOCIAL SCIENCES AND COUNSELLING SKILLS”
An integrated study of human behaviour
obseg: 1 akademsko leto

2019

ILCA / 1. jun. 2019
“A MULTIDISCIPLINARY APPROACH TO DIAGNOSIS AND TREATMENT OF BREASTFEEDING PAIN”
study module
obseg: 1,00 CERP L in 1 kontaktna ura

UNICEF in DSLD / Dobrna, 29. maj 2019
“IBCLC SVETOVALCI IZBOLJŠUJEMO ZNANJE”
11. strokovno srečanje
tematika: ANKILOGLOSIJA, PRIRAŠČEN JEZIČEK
gostja: Charlotte Yonge
obseg: 3 ure / 3,25 CERPs L (lactation)

2018 – 2019

SIGMUD FREUD UNIVERSITY Ljubljana / nov. 2018 – sept. 2019
“PSIHOTERAPIJA OTROK IN MLADOSTNIKOV”
obseg: 24 ur

2017 – 2018

UNICEF in DSLD /Dobrna, nov. 2017 – mar. 2018
TEČAJ LAKTACIJE in SVETOVANJA O DOJENJU”
100 urni tečaj za opravljanje izpita za naziv IBCLC v treh delih
obseg: 100 ur

2017

UNICEF, DSLD in Ministrstvo za zdravje / Laško, 6. okt.2017
“SKUPAJ OHRANJAMO DOJENJE: IZ PRAKSE V PRAKSO”
nacionalno strokovno srečanje
tematika: NEDONOŠENČKI in DOJENJE
gostja: Aino Ezeonodo
obseg: 5 ur / 7,5 KT

UNICEF / Maribor, 15. – 17. jun. 2017
“SPODBUJANJE IN PODPORA DOJENJU”
modularni tečaj in učna delavnica
tematika: DOJENJE V ZDRAVSTVENIH USTANOVAH
obseg: 22 ur / 25 KT

DRUŽBENA ODGOVORNOST
in pomoč občutljivim skupinam, kar doječe mame in nosečnice zagotovo so, sta zame pomembna načina kroženja dobre energije in srčnosti. Zato se aktivno vključujem v brezplačno pomoč doječim mamam v sklopu fb skupin DOJENJE in MATERINSTVO, DOJENJE PO PRVEM LETU in DOJIVA SE ter spletne skupnosti SOČUTNA AKADEMIJA.