NORMALIZIRAJMO MATERINSTVO!

Foto: Polina Tankilevich, Pexels.

Če še tako poslušamo razne poporodne nasvete, kako naj bi se življenje po porodu čimprej vrnilo nazaj na “normalo”, ne moremo mimo dejstva, da se življenje po porodu zelo spremeni. Ves ta pritisk, kako in s katerimi vajami in kakšnimi jedilniki in urniki boste svoje telo in spolnost ter življenje čimprej vrnile nazaj, kot je bilo pred nosečnostjo, je lahko zelo močen, pretiran in lahko vzbuja napačna pričakovanja o sebi, o otroku, o materinstvu, starševstvu in partnerstvu ter spolnosti. Ker je dejansko stanje po porodu pogosto v nasprotju s temi pričakovanji, lahko ob realni sliki materinstva doživimo razočaranje nad sabo. V resnici pa bi lahko bile razočarane nad družbo in nerealno sliko materinstva, ki nam ga le-ta vceplja! A kaj, ko je družbeni vpliv tako močen, kajne?

Ne mislim, da bi morale biti mame neurejene, da ne bi smele skrbeti zase, za svoje telo, za lepoto. Ne mislim, da bi morale trpeti in zanikati svoje želje in potrebe. Biti mama ne pomeni, da pozabiš nase ali na partnerja. Biti mama pomeni, da imaš več potreb, kot si jih imela, preden si postala mama! Mama namreč pomeni skrb za še eno, novo in pomoči potrebno, bitje, pomeni dodatno skrb zase. Zato je naravno in pričakovano, da začutiš potrebo po podpori, da potrebuješ pomoč v gospodinjstvu, pri skrbi za otročka … Ne, ni ti treba vsega narediti sama!

In ni treba pričakovati, da bo partner edini pomočnik, včasih morda partner zaradi delovnih obveznosti ne more veliko in stalno pomagati … Na materinstvo se lahko pripraviš! Organiziraš se lahko še pred porodom, čeprav morda ne veš točno, kaj boš potrebovala. A če se z bližnjimi zmeniš, da ti bodo lahko prišli na začetku skuhat kosilo za tri dni ali pa, da te bo dobra prijateljica obiskala na začetku vsak dan (vsak drugi dan, kakor boš čutila), da malo preveri, kako ti gre, če bo partner lahko poskrebl za perilo in trgovino, ali pa če te bo mama iz drugega konca sveta poklicala v začetnih dneh in ti dala čustveno oporo …

“Biti mama pomeni, da imaš več potreb, kot si jih imela, preden si postala mama. Mama namreč pomeni skrb za novo bitje, dodatno skrb zase, zato potrebuješ pomoč v gospodinjstvu, pri skrbi za otročka … Ne, ni ti treba vsega narediti sama.”

© ALEKSANDRA BRLAN // SRČNA.si

Vse to so lahko sicer navidezne malenkosti, ki pa te lahko pospremijo v bolj izpolnjujoče in zadovoljno MATERINSTVO. Čutila se boš bolj povezano, sprejeto, ljubljeno in podprto. Ljudje, ki ti bodo iskreno pomagali, pa bodo čutili veliko zadovoljstvo in KROG STARŠEVSTVA se bo sklenil iz dveh odraslih z otrokom na RAZŠIRJENO DRUŽINO novih dimenzij!

ZATO BODI TI
Bodi zaspana, bodi nenaličena, imej dlake, obleci najbolj udobna oblačila, da lahko mleko iz dojke teče po majici, ki ti je ni škoda, medtem ko na drugi dojki dojiš že stotič to jutro. V redu je. Če le imaš podporo, da se lahko vsaj za en kanček dneva spočiješ, da se lahko po svoje pocrkljaš, dobro naješ, stuširaš in za silo urediš.
Bodi naspana, naliči se in depiliraj, obleci se po zadnji modi, otroka nahrani po flaški, ko ne moreš dojiti! V redu je. Če se le počutiš izpolnjeno in srečno. Na koncu dneva, če potegnemo črto, je vsaka mama zamenjala kar nekaj plenic in čistila blato s svojega otroka, pa še iz kje. Vse mame smo MAME, četudi smo različne!

Kako se je pa tvoja predstava o materinstvu poklopila z realnostjo?

Foto: Polina Tankilevich, Pexels.