MAMA je SRČNA SPREMEMBA

Če še tako poslušamo razne nasvete, kako naj bi se življenje po porodu čimprej vrnilo nazaj na “normalo”, ne moremo mimo dejstva, da se življenje po porodu zelo spremeni. Ves ta pritisk, kako in s katerimi vajami in kakšnimi jedilniki in urniki boste svoje telo in spolno življenje ter Življenje vrnile nazaj, kot je bilo pred nosečnostjo, je pretiran in vzbuja napačna pričakovanja o sebi, o otroku, o materinstvu, starševstvu in partnerstvu ter spolnosti.

Ker je dejansko stanje velikorat v nasprotju s temi pričakovanji, smo lahko razočarane nad sabo. V resnici pa bi lahko bile razočarane nad družbo in nerealno sliko materinstva, ki nam ga le-ta vceplja. Ne rečem, da moramo biti mame neurejene, da ne smemo skrbeti za svoje telo, za svojo lepoto. Ne rečem, da moramo trpeti in tlačiti svoje želje in potrebe. Biti mama ne pomeni, da pozabiš na partnerja. Ali pa, da pozabiš nase.

Biti mama pomeni, da imaš več potreb, kot si jih imela, preden si postala mama. Mama namreč pomeni skrb za novo bitje, dodatno skrb zase, potrebuješ pomoč v gospodinjstvu, pomoč potrebješ pri skrbi za otročka … Ne, ni ti treba vsega narediti sama. In ni treba pričakovati, da bo partner edini pomočnik. Organiziraj se še pred porodom, čeprav morda ne veš točno, kaj boš potrebovala.

A če se z bližnjimi zmeniš, da ti bodo lahko prišli na začetku skuhat kosilo za tri dni ali pa, da te bo dobra prijateljica obiskala na začetku vsak dan (vsak drugi dan, kakor bo treba in kakor boš čutila), da malo preveri, kako ti gre, če bo partner lahko poskrbel za perilo in trgovino, ali pa če te bo mama iz drugega konca sveta poklicala v začetnih dneh in ti dala čustveno oporo … VSE TO so lahko navidezne malenkosti, ki pospremijo žensko v bolj sproščeno MATERINSTVO. Čutila se boš sprejeto, ljubljeno in podprto. Ljudje, ki ti bodo iskreno pomagali, pa bodo čutili veliko zadovoljstvo in KROG STARŠEVSTVA se bo sklenil iz dveh odraslih z otrokom na RAZŠIRJENO DRUŽINO novih dimenzij.

FOTO: youaremom.com/babies/stole-heart-moment-saw/

Bodi zaspana, bodi nenaličena, imej dlake, obleci najbolj udobna oblačila, da lahko mleko iz dojke teče po majici, ki ti je ni škoda, medtem ko na drugi dojki dojiš že stotič to jutro. Nič ni narobe s tem. Če le imaš podporo, da se lahko vsaj za en kanček dneva spočiješ, da se lahko po svoje pocrkljaš, dobro naješ, stuširaš in za silo urediš.

Bodi naspana, naliči se in depiliraj, obleci se po zadnji modi, nalakiraj si nohte … Nič ni narobe s tem. Če se le počutiš izpolnjeno in srečno. Na koncu dneva, če potegnemo črto, je vsaka mama zamenjala kar nekaj plenic in čistila blato s svojega otroka, pa še iz kje. :)) VSE smo MAME, četudi smo različne.