SODOBNE TEGOBE ZDRAVJA V OTROŠTVU – SI LAHKO POMAGAMO S HRANO?

V sodobnem življenju otrok so zdravstvene težave, ki jih označujejo kot bolezni sodobnega človeka, precej pogoste. To so: alergije, astma, avtoimune bolezni, diabetes tipa 1 in 2, debelost, čustvene in vedenjske motnje, avtizem, motnje brebavnega sistema … Kjučna težava, ki vpliva na pojav sodobnih zdravstvenih tegob otrok so VNETNI PROCESI, ki se odvijajo v organih in tkivih, tudi v možganih. Telo je treba zato podpreti s protivnetnimi ukrepi. Za začetek to pomeni:

  • umik belega rafiniranega sladkorja in izdelkov, ki ga vsebujejo
  • podora črevesja s protivnetno hrano
  • odprava in zmanjšanje toksičnih vplivov okolja
  • uravnotežen jedilnik
  • podpora imunskega sistema

Na pojav zdravstvenih težav otrok vpliva tudi OSLABLJEN PREBAVNI SISTEM, predvsem oslabelo črevesje. Za dobro delovanje črevesja so potrebne dobre bakterije, ki poselijo črevesne stene in tako predstavljajo dobro zaščito črevesnih sten. Če je črevesje poškodovano, so stene črevesja prepustne za škodljive bakterije in glivice, ki lahko povzročijo vnetne procese. Ustrezna hrana pa bo otrokovo črevesje podprla, da bo zaščiteno pred neprebavljenimi beljakovinami in patogenimi organizmi, ki bi lahko drugače prodrli v organizem.

JEJMO PRAVO HRANO

In, kaj naj bi bila prava hrana? To je predvsem hrana, ki ni bila spremenjena industrijsko ali s postopki, kjer se vrednost hrane spremeni in predvsem poslabša, in ki jo najdemo v njeni naravni pojavnosti. To so polnovredna in polnomastna živila, kot na primer lokalna sezonska zelenjava in sadje, lokalno sezonsko meso iz živalim in okolju prijazne reje, polnomastno nepasterizirano in nehomogenizirano mleko ter izdelki iz takega mleka, ki nastanejo z naravnimi postopki (npr. fermentacija), nerafinirana sol, cela žita in stročnice, ki so ustrezno predpripravljene po tradicionalnih naravnih postopkih, da so lažje prebavljive. To je hrana brez aditivov in ojačevalcev okusa. Lahko bi rekli: TRADICIONALNA HRANA. Še posebej pa si lahko pomagamo z določeno podporno hrano, ki je značilna za vsako kulturo, in ki vsebuje dovolj vitaminov, ki so topni v maščobah (A, D, E in K) in dovolj mineralov za razvoj in podporo razvoja možganov (baker ,cink, jod, kalij, magnezij, selen in železo) ter dovolj surovih živil, ki vsebujejo v vodi topne vitamine, kot je na prier vitamin C.


Viri:
https://www.prvinskahrana.si/clanki/ziveti-od-mascob/
https://www.motionnutrition.com/vitamins-minerals-brain-health
https://www.amazon.com/Super-Nutrition-Babies-Katherine-Erlich-ebook/dp/B007HM5KGS
Otrok tega noče jesti – kaj pa zdaj? Senzorni pristop k vzgoji za zdravo prehranjevanje (2015). Anja Podlesek (ur.), Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete.