SRČNA JESEN

Iz 22. na 23. september se zgodi jesensko enakonočje, kar označuje začetek JESENI. Ptice selivke se začnejo zbirati v jate in se poslavljati od svojih gnezd. Kmetje pobirajo jesenske pridelke na njivah, v mestih pa jih pobiramo po vrtovih. Vročina se umiri in pridejo prve hladne noči in jutra. Vreme se umiri, zemlja se počasi pripravlja na zimsko mirovanje. Edino gozd še nudi obilo plodov, kot so želod in žir, pa tudi drnulje, trnulje, jerebika, brogovita in šipek. Iz želodove moke so na primer včasih delali kruh:

“V knjigi Ljubiše Grlić-a Užitne divje rastline, leta 1980, str. 11-13, je zapisano: V nekaterih delih Makedonije so do prve svetovne vojne pekli kruh iz želodove moke. Želod so najprej spekli v ilovnati peči, ga zmleli in iz dobljene moke zameslili krušno testo. Na podoben način so plodove hrastov uporabljali v Karađorđevi Srbiji, Črni gori in Bosni. Še v prejšnjem stoletju so kruh iz želodove moke jedli kruh na Švedskem in Norveškem. V Nemčiji že več stoletij uporabljajo pražene hrastove želode kot kavni nadomestek, pri nas pa so želodovo kavo pili zlasti med prvo svetovno vojno (Bosna in Hercegovina in Kosovo).”

Žir vsebuje veliko olja, zato so včasih iz njega delali jedilno olje.

Tudi kostanj je pomembno gozdno živilo jeseni. Pri nas so posebno znani goriški maroni. V plodovih je okoli 58% škroba, do 35% saharoze, do 7’5% beljakovin in precej vitamina B1 in C, pa tudi fosforja in magnezija. Priporočjiv je za otroke, bolne, ki potrebujejo močno hrano, dober je tudi pri telesni utrujenosti, ker telo hitro izkorosti kostanjeve snovi. Kostanjeve ježice pa lahko uporabimo v kopelih pri raznih kožnih obolenjih.

Čebelar pobere sedaj še zanji med, nakaj medu pa mora pustiti čebelam za zimo.

Zrak je v začetku jeseni suh in bolj hladen, po Kitajski tradiciji pa jeseni vlada element kovine, od organov pa jesen zaznamujeta Pljuča in Debelo črevo. Pljuča so povezana s sprejemanjem novega, Debelo črevo pa s spuščanjem starega. Jesen je torej čas pospravljanja, urejanja in organizacije življenja. V občutku poslavljanja od toplega in lepega ter obilnega poletja lahko pride do stagnacije, ko občutimo več žalosti in se počutimo, da ne gremo nikamor naprej. Takrat se lahko poslužimo raznih tehnik tradicionalne kitajske medicine, ki bodo sprostile blokade in bo življenjska energija spet pretočna.

Pljuča so še posebej občutljiva jeseni, ko je zrak hladen in suh. Zavarujemo jih tako, da se toplo oblečemo, jemo bolj pikantno hrano (ki greje), ki jo balansiramo s kislo hrano, kar zagotavlja dovolj toplote in vlage v telesu in pljučih.

JESENSKA HRANA NAJ BO TOREJ:
– kuhana zelenjava
– pastinak
– sladki krompir
– hren
– česen
– ornažna zalenjava (buče, korenje)
– fermentirana hrana
– orehi
– kostanj
– jabolka
– hruške
– grozdje
– limone in limete
– temna listnata zelenjava (ohrovt, blitva, …)
– od začimb pa: lovor, črni poper, čili, kardamom, cimet, kurkuma, muškatni orešček, rožmarin

Naj bo JESEN srčna! 💛💛💛
Kakšna bo pa vaša jesen?