FIZIOLOŠKE SPREMEMBE PO PORODU

Slika: “Seme”, Pawel Jonca

Svetovna zdravstevna organizacija opisuje poporodno obdobje kot kritično fazo v življenjih matere in otroka. V svetu se največ materinskih in otroških smrti zgodi ravno v začetnem času po porodu, a kljub temu še vedno ne dajemo dovolj poudarka tej občutljivi fazi razvoja ženske in otroka (1).

Danes si bomo ogledale, kakšne fiziološke spremembe se dogajajo po porodu, da se bomo bolje razumele in raje sprejele. <3

FIZIOLOŠKE SPREMEMBE TELESA PO PORODU

Žensko telo se začne v fizološkem smislu spreminjati tokoj po zanositvi, fiziološke spremembe pa se dogajajo tudi po porodu.

PRITISK in SRČNI UTRIP

Po porodu naj bi bil krvni tlak enak kot med porodom, hitrost srčnega utripa pa postopoma zmanjšuje (4).

PRSI

Dojenje je normalna in naravna faza razvoja ženskih prsi. Prsi se v času nosečnosti pripravljajo na dojenje in ponavadi se povečajo že v času nosečnosti (zaradi delovanja progesterona in estrogena), z dojenjem pa se lahko še povečajo, kolobar okoli bradavice lahko potemni. Visoke vrednosti progesterona in estrogena v nosečnosti preprečujejo nastajanje mleka pred porodom. Po porodu se nivo progesterona in estrogena zniža, nivo prolaktina pa ostaja visok, da se dojenje lahko začne. Med dojenjem se izloča tudi hormon oksitocin, ki pomaga krčiti mišično tkivo okoli alveolov, da se lahko mleko izceja na podlagi otrokovega sesanja (2).

MATERNICA

V časi nosečnosti se velikost maternice zelo poveča. Če je na začetku maternica velika kot pomaranča, je ob koncu nosečnosti velika kot lubenica. Takoj po porodu otroka in posteljice se začne maternica krčiti. Krčenje maternice v prvotno stanje traja približno 6 tednov (3) in pomaga preprečevati prevelike poporodne krvavitve (5).

MATERNIČNI VRAT IN NOŽNICA

Po porodu je maternični vrat brezobličen, ohlapen, otekel in široko odprt. Teden dni po porodu je cervikalni kanal prehoden za prst, blaga oteklina materničnega vratu pa lahko traja še tri do štiri mesece po porodu. Notranje maternično ustje se zapre kot pred nosečnostjo, zunanje ustje paostane spremenjeno. 6 – 10 tednov pa je potrebnih, da doseže nožnica približno tako velikost in obliko, kot pred nosečnostjo (8).
VAGINAPri porodih se zgodi do okoli 60% manjših ali večjih raztrganin v vaginalnem predelu (6) in glede na to so različne tudi spremembe vagine po porodu.

ČIŠČA

Čišča ali lohija je normalen fiziološki izcedek, ki se pojavi po porodu. Sestavljen je iz krvi, odmrlih delcev placente, lahko tudi zaostalih ovojev, zgornje plasti maternične sluznice (decidue) in levkocitov. Običajno traja 4-6 tednov (7).

OVULACIJA in MENSTRUACIJA

Pri ženskah, ki ne dojijo, lahko pride do prve ovulacije že 27 dni po porodu, v povprečju pa se to zgodi po 70-75 dneh, menstruacija pa se pojavi po 49-63 dneh po porodu (8).

VOLUMEN KRVI

Količina krvi se v času do poroda poveča za okoli 40%. Po porodu pa volumen krvi pade in se normalizira v 6 – 12 tednih po porodu (8).

SEČILA

Zaradi bolečine, zatečenosti in spremenjenega tonusa sečnega mehurja je lahko izločanje urina oteženo. Prve dneve po porodu se lahko proizvaja in izloča več urina, saj se iz telesa izloča odvečna tekočina. Tonus sečnega mehurja se lahko izboljša v enem tednu po porodu, pogosta je tudi popordna inkontinenca (8).

Velik vpliv na fiziološke spremembe po porodu pa imajo HORMONi, od katerih sta še posebej pomembna ESTROGEN in PROLAKTIN. O hormonih pa več v naslednjem članku! Če vas kaj posebnega zanima v zvezi s POPORODNIM OBDOBJEM, z veseljem odgovorim! Kar napišite v komentar, lahko pa tudi v inbox.

Viri:

(1): WHO recommendations on Postnatal care of the mother and newborn
(2): https://en.wikipedia.org/wiki/Lactation(3): American Pregnancy Association
(4): About Kids Health
(5): ukc-mb.si/media/files-ivf/zborniki/eZbornik-Porod_na_domu.pdf
(6): https://www.self.com/story/vagina-changes-after-birth
(7): http://mama.si/strokovnjaki/ginekolog-svetuje-izcedek-po-porodu
(8): ukc-mb.si/media/files-ivf/zborniki/eZbornik-Porod_na_domu.pdf