Sedenje in BLW

Kateri sedeči položaji so sprejemljivi pri BLW?

Polležeči položaj, ali položaj, ko je otrok obložen z blazinami, da navidezno sedi, nista v redu. Prvi ni v redu iz vidika hranjenja, ker je otrok nagnjen preveč nazaj in hrana nima dobre poti od ust naprej do želodca; pa tudi ne iz vidika motročnega razvoja – ne omogoča pravilne poti gibanja iz ležečega položaja v sedečega, ki vedno poteka preko boka. Če bi se otroček v polležečem položaju hotel dvigniti, ali stegniti naprej po hrano, ga iz tega položaja silimo, da to naredi naravnost naprej. Če je v fazi, ko mišice trupa še niso tako razvite in stabilne, da bi lahko ta gib naredile, se otrok lahko napreza v napačno smer, stiska napačne mišice in tudi doživlja stres, ko ne more doseči željenega položaja. Tudi (ne pa samo) iz tega vidika, začnemo otroke hraniti, ko lahko sami kolikor toliko sedijo. Res pa je, da eni sedijo kasneje, medtem pa že kažejo znake za pripravljenost na hrano In tu je treba narediti dober kompromis, jano. Ne bomo odlašali s hranjenjem. 

Drugi ni v redu iz vidika motoričnega razvoja, ker je otrok poseden in ne drži sam svojega trupa, hrbtenica pa še ni dovolj stabilna, da bi bila vzravnana, glavica še vedno preveč pritiska na hrbtenico, saj mišice trebuha in hrbta niso toliko razvite oz. močne, da bi držale trup pokonci.

V fazi, ko se otrok deloma že sam vsede, ne more pa še držati dolgo te pozicije, hrani pa se že, je najbolje, če je v “naročju”, dobro naslonjen na odraslega s sprednjim delom trupa (da se rahlo, ampak res rahlo, nagiba naprej. Če pogledamo, kako se mi hranimo, vidimo, da smo vzravnani oziroma imamo rahel nagib naprej nad mizo. Torej, položaj, ki ustreza še ne popolnoma sedečemu otroku je tak, da se mama (oče, …) usede na tla in eno nogo pokrči. Otroka posede na iztegnjeno nogo, s sprednjim delom telesa pa ga obrne proti pokrčeni nogi, da se otrok na njo nasloni. Posodico s hrano postavimo na to stran, kamor je obrnjen otrok. Lahko sam jemlje hrano, lahko mu jo pomagamo dajati mi. Sem narisala skico, upam, da dovolj jasno. 

Foto: Srcna.si

Pri dvojčkih lahko najprej nahranite enega in potem drugega, faza samostojnega sedenja bo ob pravilnem rokovanju z otrokoma prišla hitro in se bosta lahko potem hranila oba naenkrat, lahko pa pomaga tudi partner.