TEMELJI DOJENJA IN SRČNEGA MATERINSTVA

UVODNA SLIKA: https://photo.godhax.com/photography/2016-aoty-day-3-aoty-day/

*** delavnica za nosečke ***
TEMELJI DOJENJA IN SRČNEGA MATERINSTVA

S porodom se začne … ROJSTVO otroka, mame in očeta. To je neponovljiv magičen trenutek, je prehod v novo ŽIVLJENJE. Po rojstvu pa se vse spremeni. Spletati se začnejeo nove vezi, spoznavati začnemo novo sebe, novega partnerja, novega člana družine, družino, hej, ja, z rojstvom se rodi DRUŽINA! In ŽIVLJENJE začneš spoznavati in doživljati na nov način.


DOJENJE je del povezovanja med otrokom in mamo, je hranjenje in pretok energije, podpora zdravju in čustvenemu razvoju in socialnemu zorenju. Z dojenjem ne raste samo otrok, ampak se razvijata in rasteta tudi mama in oče. Pravtako se lahko okrepi in poglobi partnerski odnos. Sliši se sanjsko. Je pa lahko polno vzponov in padcev. Vse sem občutila tudi na lastni koži. In tudi, ko spremljam mame pri dojenju, se mi potrjuje, da so PRVI MESECI PO ROJSTVU lahko polni IZZIVOV, ki pa se jim lahko izognemo ali se njimi lažje spoprimemo, če se na starševstvo in dojenje pripravimo že v času nosečnosti.

VIR SLIKE: https://photo.godhax.com/photography/2016-aoty-day-3-aoty-day/

ZAKAJ je MATERINSTVO lahko izziv?

Na poporodno obdobje se ponavadi ne pripravljamo, ker mislimo, da je največji dogodek v življenju družine porod. Porod in rojstvo sta res veličastna, energetsko zelo nabita, dogodka. V življenju sta velika prelomnica med “prej” in “potem”. In ta “potem” nas ponavadi preseneti, saj nič več ni tako, kot je bilo doslej. PO PORODU se vse šele začne: ROJSTVO MAME, ROJSTVO OČETA, ROJSTVO OTROKA, ROJSTVO DRUŽINE – to si povsem nova ti, nekaj, kar še nisi nikoli doživela! Skrb za otroka je povsem novo doživetje, ki lahko prinese številne začetne izzive (dojenje, porušeni spalni vzorci in navde, skrb za gospodinjstvo, pomanjaknje časa zase in za partnerstvo, čustveni in telesni izzivi po napornih porodnih izkušnjah itd. ), ob katerih rabimo mamice podporo. Materinstvo ni mišljeno, da se dogaja v samoti in osamljenosti! Iz nevrofiziološkega vidika je porodno in popordno obdobje nabito z delovanjem hormonov. Hormoni vplivajo na naše počutje, počutje vpliva na naše odločitve, odločitve pa vplivajo na naša življenja in na življenja drugih … Zato je za poporodno obodobje bistveno, da se opremimo z znanjem o spremembah, ki se nam bodo zgodile.

REALNA SLIKA MATERINSTVA
Filmi, reklame, predstave o materinstvu v družbi … kažejo popačeno sliko materinstva. Vse se zdi sanjsko lahko in obvladljivo, ko v reklami ali filmu vidimo brezhibno urejeno in veselo mamico, ki zamenja plenčko dojenčku, ga poljubi in odloži v posteljico, ugasne luč in otroček sam zaspi z nasmehom na ustnicah … Se vam zdi, da je to realna slika materinstva?

DOJENČEK NA ZAČETKU življenja potrebuje veliko telesnega stika, tudi za uspavanje, rabi bližino, občutek povezanosti in varnosti. In tudi mama z dajanjem le-tega pridobi zaupanje vase, da dela prav, ko vidi, da njen otroček napreduje in raste s pomočjo dojenja in telesnega stika ter zdrave interakcije.

MAMA NA ZAČETKU rabi veliko praktične in čustvene podpore ter svoj čas za okrevanje. To ne pomeni, da ne smemo ničesar početi, je pa priporočljivo, da se prvih 6 tednov po porodu posvetimo regeneraciji, počitku in zmernim aktivnostim ter dojenju, zato da se telo obnovi in pridobi nazaj izvorno energijo za vstop v materinstvo. MATERINSTVO namreč traja dokler imamo otroke, prva leta pa so najbolj pomembna za otrokov in materin razvoj.

DOJENJE je naraven proces, ki pa je tudi družbeno in kulturno pogojen, kar pomeni, da ženske rabimo vzornice in podporo družbe pri dojenju. Včasih se pojavijo začetni izzivi, ki so lahko hitro in uspešno rešljivi, če le imate znanje in dobro podporo. Dojenčki se lahko dojijo zelo pogosto, zaradi česar se spremenijo vaše spalne in življenjske navade …

KATERE TEME OBDELAMO

 • kako poteka dojenje
 • položaji za dojenje
 • fiziologija dojenja
 • možni izzivi dojenja
 • vpliv poroda na dojenje
 • telesne in čustvene potrebe novorojenčka
 • kako poteka spanje
 • telesne in čustvene potrebe ter spremembe novorojene mame in očeta
 • okrevanje po porodu
 • hormoni in čustva po porodu
 • prehrana doječe mame
 • organizacija življenja z dojenčkom
 • vloga družine in prijateljev
 • partnerstvo
 • sorejenci

KAJ Z DELAVNICO DOBITE:

ZNANJE o dojenju in kontinurirano podporo,, da boste v to novo obdobje vašega življenja VSTOPILE bolj SPROŠČENE in SUVERENE.

OPOLNOMOČENJE, da sta dojenje in materinstvo naravna procesa, ki potrebujeta podporo, nego in skrb ožje in širše družbe, zato da lahko dobro funkcionirata.

TEMELJNO in UPORABNO PRAKTIČNO ZNANJE  za začetek dojenja:
⛵️ FIZIOLOGIJA IN POTEK DOJENJA (kako nastaja mleko, zakaj se dojenčki pogosto dojijo, kako vemo, da otrok dobiva dovolj mleka z dojenjem, …)
🤱 POLOŽAJI ZA DOJENJE
👼 ZAČETNI IZZIVI DOJENJA in REŠITVE
🍒 PREHRANA DOJEČE MAME

To pa še ni vse! ☀️ ☀️ ☀️
Ker te rada podprem na celotni poti dojenja in začetkov materinstva, z udeležbo na delavnici pridobiš še:

OB OBISKU INDIVIDUALNE DELAVNICE:

 • 15% popust na vse ostale storitve (delavnice in pomoč pri dojenju)
 • GRATIS “prva pomoč” pri dojenju v prvih 3 dneh po porodu (po telefonu ali drugih online kanalih)

OB OBISKU SKUPINSKE DELAVNICE:

 • 8% popust za vse naslednje SRČNE delavnice
 • GRATIS “prva pomoč” pri dojenju v obliki enega 30 min pogovora po telefonu v prvih dneh po porodu

– – –

PRIJAVE in VSE dodatne informacije (cenik itd.) na: 

aleksandra.brlan.srcna@gmail.com