2019

SRČNA IN SVETOVNI TEDEN DOJENJA 2019

V svetovnem tednu dojenja bom objavljala pomembne informacije o dojenju, pravicah in priporočilih glede dojenja. Prva informacija je priporočilo ILO (mednarodna organizacija za delo – International Labour Organization) glede DOJENJA IN DELA. 💪✨💪

Preberi več …

NEMOTEN TELESNI STIK KOŽA NA KOŽO V PRVI URI PO PORODU

Za dober začetek dojenja je zelo pomemben nemoten telesni stik matere z otrokom v prvi uri po porodu. Dojenček je že takoj po porodu pripravljen na interakcijo. Kadar porod ne zahteva uporabe zdravil, je otrok takoj po porodu aktiven in težko je prezreti njegovo zanimanje za materin obraz. Pred prerezom popkovine sta mati in otrok praktično en organizem. Ta enost traja še veliko mesecev po porodu in iz vidika otroka je ločenost od matere zanj ogrožujoča.

Preberi več …

PRIMER UČINKOVITEGA DOJENJA
Za začetek dojenja je pomembno, da zmore otrok dovolj učinkovito sesati dojko, da ustvari in dobi zadostne količine mleka zase. Tu je en primer, kako izgleda učinkovito dojenje. Vidimo, da otroček zagrabi večji del kolobarja, skoraj celega (če je kolobar velik, ni treba, da zagrabi celega, večji del pa), tkivo dojke se med dojenjem “premika”, dojenje ima vzorec hranilnega sesanja, premikanje čeljusti pri ušesu daje znake, da gre za močen vakuum, opazimo spontane pavze med sesanjem, ko otrok požira, se sliši požiranje.

Poglej video …